Kakao ceremonialne z Wenezueli 250g LEKKOŚĆ

Kakao pochodzi z obszarów jeziora Maracaibo, ziarna są starannie selekcjonowane i pochodzą z małych rodzinnych farm. Dla ludności Wenezueli kakao jest świętą rośliną, dlatego uprawa odbywa się z poszanowaniem kakaowca, ziemi i ludzi pracujących przy zbiorach i produkcji.
Kakao w pierwszej kolejności jest zbierane, oczyszczane i umieszczane w drewnianych skrzyniach na 5-6 dni aby mogło sfermentować. Następnie jest suszone na słońcu, kolejno prażone i mielone w pastę.
Kakao z Wenezueli ma formę podłużnych tabliczek, idealnie się rozpuszcza i ma świetną formę do pochrupania - zupełnie jak czekolada.
W smaku jest intensywnie czekoladowe, gorzkie, a jednocześnie delikatne i bardzo smaczne.








Opis
Kakao pochodzi z obszarów jeziora Maracaibo, ziarna są starannie selekcjonowane i pochodzą z małych rodzinnych farm. Dla ludności Wenezueli kakao jest świętą rośliną, dlatego uprawa odbywa się z poszanowaniem kakaowca, ziemi i ludzi pracujących przy zbiorach i produkcji.
Kakao w pierwszej kolejności jest zbierane, oczyszczane i umieszczane w drewnianych skrzyniach na 5-6 dni aby mogło sfermentować. Następnie jest suszone na słońcu, kolejno prażone i mielone w pastę.
Kakao z Wenezueli ma formę podłużnych tabliczek, idealnie się rozpuszcza i ma świetną formę do pochrupania - zupełnie jak czekolada.
W smaku jest intensywnie czekoladowe, gorzkie, a jednocześnie delikatne i bardzo smaczne.
Nazwaliśmy to kakao Lekkość, ponieważ wprowadza ciało i umysł w stan lekkości i przyjemności. Z jednej strony jest bardzo delikatne, z drugiej natomiast napełnia nas siłą i mocą do działania.
Wenezuelskie criollo ma mocną energię, pite w mniejszych dawkach pięknie wycisza, relaksuje ciało i umysł. Większe ilości potrafią pobudzić w zdrowy sposób, dodając energii i napełniając siłą.
Uwielbiamy pić kakao z Wenezueli w grupie przyjaciół, w naturze, przed kreatywnym działaniem lub do medytacji. Jego energia koi, otwiera serce i przynosi uczucie spokoju.
Sposób przygotowania:
Odmierzona ilość kakao dodaj do zimnej wody lub mleka roślinnego (200ml). Podgrzewaj mieszając, aż do rozpuszczenia kakao. Przed zagotowaniem wyłącz nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli masz ochotę na słodkie kakao dodaj 1-2 łyżeczki miodu. Możesz użyć blendera, wtedy otrzymasz bardziej kremową konsystencję i tęczową piankę.
10-25 gram - codzienna/delikatna porcja (zalecana przy codziennym piciu kakao)
25-35 gram - średnia porcja
40-50 gram - porcja ceremonialna
Wartości odżywcze:
na 100g produktu
Wartość energetyczna
2455kj / 595 kcal
Tłuszcz
53,3g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone
33,1g
Węglowodany
10,2g
W tym cukry
1,5g
Błonnik
16,8g
Białko
12,9g
Sól
0,01g