Kakao Ceremonialne z Wenezueli 250g ENERGIA

Kakao to pochodzi z obszarów jeziora Maracaibo w Wenezueli.
Żyzne ziemie Wenezueli słyną z wyjątkowych ziaren. Natomiast lokalna ludność zna się na uprawie kakao jak mało kto. Ręcznie wytwarzane przez lokalnych rolników kakao w pierwszej kolejności jest zbierane, oczyszczane i umieszczane w drewnianych skrzyniach na 5-6 dni aby mogło sfermentować. Następnie jest suszone na słońcu, kolejno prażone i mielone w pastę.
W smaku kakao z Wenezueli jest intensywnie czekoladowe, gorzkie z delikatnie kwiatowymi nutami. Większa ilość tego kakao potrafi być delikatnie cierpka, wytrawna.
Jest ono niezwykle aromatyczne, głębokie i askamitne.








Opis
Kakao to pochodzi z obszarów jeziora Maracaibo w Wenezueli.
Żyzne ziemie Wenezueli słyną z wyjątkowych ziaren. Natomiast lokalna ludność zna się na uprawie kakao jak mało kto. Ręcznie wytwarzane przez lokalnych rolników kakao w pierwszej kolejności jest zbierane, oczyszczane i umieszczane w drewnianych skrzyniach na 5-6 dni aby mogło sfermentować. Następnie jest suszone na słońcu, kolejno prażone i mielone w pastę.
W smaku kakao z Wenezueli jest intensywnie czekoladowe, gorzkie z delikatnie kwiatowymi nutami. Większa ilość tego kakao potrafi być delikatnie cierpka, wytrawna.
Jest ono niezwykle aromatyczne, głębokie i askamitne.
Nazwa kakao to ENERGIA, ponieważ zaprasza do naszego ciała energię ruchu, mocy, działania, kreatywności. Wycisza umysł, uziemia, przenosi naszą uwagę do ciała, w pole serca. Pozwala zanurzyć się w sobie i poczuć swą moc.
Wenezuelska mieszanka ma mocną energię, pite w mniejszych dawkach pięknie wycisza, relaksuje ciało i umysł. Większe ilości potrafią pobudzić w zdrowy sposób, dodając energii i napełniając siłą.
Idealnie sprawdzi się do tańca, ruchu, aktywności w naturze. Wspaniale będzie wspierało cię w pracy i zastąpi poranną kawę. Doda energii i mocy na piękny dzień!
Sposób przygotowania:
Odmierzona ilość kakao dodaj do zimnej wody lub mleka roślinnego (200ml). Podgrzewaj mieszając, aż do rozpuszczenia kakao. Przed zagotowaniem wyłącz nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli masz ochotę na słodkie kakao dodaj 1-2 łyżeczki miodu. Możesz użyć blendera, wtedy otrzymasz bardziej kremową konsystencję i tęczową piankę.
10-25 gram - codzienna/delikatna porcja (zalecana przy codziennym piciu kakao)
Wartości odżywcze:
na 100g produktu
Wartość energetyczna
2455kj / 595 kcal
Tłuszcz
53,3g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone
33,1g
Węglowodany
10,2g
W tym cukry
1,5g
Błonnik
16,8g
Białko
12,9g
Sól
0,01g
25-35 gram - średnia porcja
40-50 gram - porcja ceremonialna